Talloze componisten zochten en vonden inspiratie in de woorden van bekende en minder bekende schrijvers. In liederen en opera’s gaan woord en muziek hand in hand om kleine en grote verhalen te vertellen. Elk muziekstuk dat de Koninklijke Harmonie Ypriana tijdens dit eindejaarsconcert laat horen heeft iets met woorden of verhalen.

De Ouverture van La Forza del Destino is één van Verdi’s bekendste composities. In deze uitdagende compositie komen de beroemdste thema’s uit de opera aan bod, met als rode draad de noodlottige avonturen van de hoofdpersonages.

Jan Van der Roost componeerde I Shall Love But Thee voor het huwelijk van zijn jongste zoon. Hij koos voor teksten van Shakespeare waarin de liefde op de meest poëtische manieren bezongen wordt. Sopraan van dienst is Lies Verholle. Lies is sinds enkele jaren een graag geziene soliste bij Ypriana, onder andere tijdens de jaarlijkse Great War Remembered concerten op 11 november.

De Spaanse componist Santiago Quinta Serna componeerde een imaginair ballet op gedichten van zijn landgenoot Miguel Hernández en doopte zijn compositie tot Rapsodia Hernandiana. Spaanse dansritmes wisselen af met innige melodieën. Serna schildert met klanken en laat het publiek alle hoeken van het orkest ontdekken.

Hardy Mertens’ muziek stond al verschillende keren op de pupiter bij Ypriana, en ook dit jaar trakteert dirigent Nico Logghe ons op een indrukwekkend stukje blaasmuziek van de Nederlandse componist. La Memoria delle Pietre (het geheugen van de stenen) is gebaseerd op een gedicht waarin steen als één van de belangrijkste materies op aarde wordt gezien.

Tot slot neemt Lies Verholle ons mee naar de burleske wereld van Leonard Bernstein. De aria Glitter and be Gay uit de opera Candide is de perfecte afsluiter: virtuoos, grappig, en vertellend!

Sieglinde Michiel verlaat voor dit concert even de studio van radio Klara en komt met plezier terug naar ‘haar’ Ieper om met poëzie en verhalen te zorgen voor nét dat ietsje meer.

Bestel uw tickets op ticketwinkel:

ticketwinkel logo

"Ik wou iets dat lang duurt, dat een offer vraagt van zowel toeschouwers als artiesten." Ypriana geeft in elk geval het beste van zichzelf! Afspraak zaterdag om 23u15 op de Grote Markt.

LINK

Bron: HLN 24/08/2018

Op de Grote Markt in Ieper vindt morgen het slotevent plaats van GoneWest, het culturele herdenkingsluik van de provincie rond 100 jaar WO I. Curator van dienst is Wim Opbrouck. “We moeten de oorlog militair herdenken, maar ik wil hier vooral een pacifistisch statement brengen.”
Een herdenkingsprogramma zoals GoneWest in stilte eindigen kan niet. Met wat morgen tijdens de vredesmanifestatie ‘Peace to the World’ op het podium komt, zal dat ook niet het geval zijn. Wie daarvoor zorgt, is Wim Opbrouck. De acteur en muzikant werd als curator aangetrokken door de provincie. “Wat ik met WO I heb? Ach, als je in deze regio bent geboren, dan zit die oorlog in je DNA”, aldus de man. “Bij mij begon het in Bavikhove en Harelbeke, waar ik woon. Die plaatsen hebben een eigen oorlogsgeschiedenis die niet zo gekend is. Maar ik groeide op met die plaatselijke verhalen.” Later werd de interesse bij de acteur versterkt bij de voorbereiding aan de reeks ‘In Vlaamse Velden’. “Ik wou de rol die ik daar kreeg absoluut spelen en heb mij toen beginnen te verdiepen in de oorlog”, klinkt het. In zijn zoektocht naar kennis over de oorlog botste Wim - hoe kan het anders - op Piet Chielens van IFFM. “Piet was een kompas voor mij. Hij organiseerde de vredesconcerten in Passendale. Ik was daardoor enorm geïnspireerd en voelde me er ook door aangetrokken.”

Offer van toeschouwers
GoneWest klopte voor de 30.000ste Last Post al aan bij de West-Vlaming. De acteur zette toen een ‘Ode aan de Ode’ op poten. “Toen dat voorbij was vroeg men mij om het slotevenement te cureren. Ik wou dat wel doen, maar niet in de vorm van een festival of een avondvullend programma. Ik wou iets dat lang duurt, dat een offer vraagt van zowel toeschouwers als artiesten. Ik wou de herdenkingsperiode met iets groots en meeslepend afsluiten.” ‘Peace to the World’ wordt dan ook een 12 uur durend evenement, waarbij de optredens elkaar zonder veel tussenpozen opvolgen.

Boodschap van U2
De naam ‘Peace to the World’ vond Wim Opbrouck in de herdenkingsboeken die bij elke militaire begraafplaats horen. “Vaak schrijven bezoekers daar de boodschap ‘Peace to the World’ in. Ik vind dat zeer ontroerend en ik ben dat dan ook beginnen doen. Het is eigenlijk een naïeve wens, want vrede bestaat niet. Het is een utopie.”
Voor zijn programma had de curator graag enkele grote namen in petto, zoals Bob Dylan en U2. “Er zijn echter limieten”, glimlacht Wim. “Het was wel fijn dat sommigen toch oor hadden naar ons project. U2 antwoordde bijvoorbeeld met: ‘I wish you good luck with this event to promote peace and the power of humanity.’” Aan het evenement nemen enkele lokale artiesten deel. Onder meer de harmonie Ypriana, maar ook een schooltje uit Langemark-Poelkapelle dat een rap met Brihang brengt. ‘Peace of the World’ begint om 14 uur en eindigt om 2 uur zondagochtend.

Dinsdagavond 21 augustus was een bedrijvige avond in het lokaal van Ypriana. De muziek van componist Steven Prengels - speciaal geschreven voor het slotevenement van GoneWest op 25 augustus - ligt al een tijdje op de pupiter, maar nu kwamen de videobeelden, geluidssamples én de choreografie er voor het eerst bij. De componist kwam wat duiding geven bij zijn parituur, en gaf nog enkele tips voor de muzikale beleving. We kijken reikhalzend uit naar de generale repetitie op vrijdag en het optreden op zaterdagavond, omstreeks 23u15 op het grote podium op de Grote Markt van Ieper!