Eindejaarsconcert Ypriana

Talloze componisten zochten en vonden inspiratie in de woorden van bekende en minder bekende schrijvers. In liederen en opera’s gaan woord en muziek hand in hand om kleine en grote verhalen te vertellen. Elk muziekstuk dat de Koninklijke Harmonie Ypriana tijdens dit eindejaarsconcert laat horen heeft iets met woorden of verhalen.

De Ouverture van La Forza del Destino is één van Verdi’s bekendste composities. In deze uitdagende compositie komen de beroemdste thema’s uit de opera aan bod, met als rode draad de noodlottige avonturen van de hoofdpersonages.

Jan Van der Roost componeerde I Shall Love But Thee voor het huwelijk van zijn jongste zoon. Hij koos voor teksten van Shakespeare waarin de liefde op de meest poëtische manieren bezongen wordt. Sopraan van dienst is Lies Verholle. Lies is sinds enkele jaren een graag geziene soliste bij Ypriana, onder andere tijdens de jaarlijkse Great War Remembered concerten op 11 november.

De Spaanse componist Santiago Quinta Serna componeerde een imaginair ballet op gedichten van zijn landgenoot Miguel Hernández en doopte zijn compositie tot Rapsodia Hernandiana. Spaanse dansritmes wisselen af met innige melodieën. Serna schildert met klanken en laat het publiek alle hoeken van het orkest ontdekken.

Hardy Mertens’ muziek stond al verschillende keren op de pupiter bij Ypriana, en ook dit jaar trakteert dirigent Nico Logghe ons op een indrukwekkend stukje blaasmuziek van de Nederlandse componist. La Memoria delle Pietre (het geheugen van de stenen) is gebaseerd op een gedicht waarin steen als één van de belangrijkste materies op aarde wordt gezien.

Tot slot neemt Lies Verholle ons mee naar de burleske wereld van Leonard Bernstein. De aria Glitter and be Gay uit de opera Candide is de perfecte afsluiter: virtuoos, grappig, en vertellend!

Sieglinde Michiel verlaat voor dit concert even de studio van radio Klara en komt met plezier terug naar ‘haar’ Ieper om met poëzie en verhalen te zorgen voor nét dat ietsje meer.

Bestel uw tickets op ticketwinkel:

ticketwinkel logo