Henri Van den Broeck

1966 tot 1975

dir henrivandenbrouck Henri Van den Broeck werd op 30 maart 1933 in Ieper geboren. Hij leidde Ypriana van 1966 tot 1975.
Na zijn studies aan het Koninklijk Atheneum en de Ieperse Muziekschool zette hij zijn muzikale opleiding verder in Brussel. Hij behaalde er eerste prijzen notenleer bij Leon Stekke, viool bij M. Raskin, kamermuziek bij Louis Poulet, harmonie bij Victor Legley, contrapunt bij Jean Louël en fuga bij Marcel Quinet. Voor de centrale examencommissie behaalde hij nog het diploma zangleraar. Bij de bekende Ieperling V. Legley ging Henri compositie en bij R. Bragard muziekgeschiedenis studeren.
De loopbaan van Henri Van den Broeck begon in 1953 als leraar muzikale opvoeding aan de Rijksmiddenschool in Poperinge en aan het Koninklijk Atheneum in Veurne. Ook vanaf 1953 gaf hij les als leraar viool en kamermuziek aan de muziekacademies van Moeskroen, Roeselare, Kortijk en Ieper.
In 1964 werd Van den Broeck benoemd tot directeur van de Ieperse Muziekacademie, een functie die hij uitoefende tot zijn pensionering in augustus 1994.
In het hoger muziekonderwijs was hij van 1970 tot 1974 assistent voor contrapunt en fuga aan het conservatorium in Brussel. Ook was hij van 1974 tot 1976 assistent harmonie aan het conservatorium in Antwerpen en van 1977 tot 1994 hoofdleraar harmonie aan het conservatorium in Gent.
Tijdens zijn loopbaan als directeur van de Ieperse Muziekacademie werd hij aangesteld als zevende dirigent van de Koninklijke Harmonie Ypriana. Hij was medestichter en eerste secretaris van de Ieperse Culturele Raad en concerteerde in binnen- en buitenland.